
L'actual crisi sanitària causada per la COVID-19 ha estat marcada per l'escassetat de material sanitari des de l'inici. Això ha fet que tant la ciència com la indústria centren els seus esforços per a plantejar solucions ràpides davant les situacions adverses generades pel SARS-CoV-2.
Un equip d'Investigadors del IATA-CSIC, liderat per José María Lagarón, juntament amb l'EBT del CSIC, Bioinicia S.L., van desenvolupar un material per a filtres de màscares FFP1, FFP2, FFP3 i quirúrgiques a partir de nanofibras en el marc dels projectes prefinançats per la plataforma Salut Global del CSIC i L'anomenada al Sistema Valencià d'Innovació i Investigació finançada per la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, com a iniciatives per a abordar la pandèmia de Covid-19.
La setmana vinent arriba al mercat espanyol el primer mig milió de màscares produïdes amb aquest material filtrant, i al llarg de les pròximes també es comercialitzaran a Alemanya i Llatinoamèrica.
Aquestes màscares compten amb la certificació especial, CPA FFP2, que Europa ha llançat per a resoldre l'emergència que es va crear en interrompre's el comerç de certs materials de filtració que provenien principalment de la Xina. Han sigut certificades per DEKRA i APPLUS+.
“Aconseguir nivells de FFP2 en fabricació és molt complex sense l'ús de la tecnologia convencional, i que sapiem només l'empresa Bioinica S.L., pot oferir aquest tipus d'infraestructura a nivell nacional i en altres països d'Europa per a fabricar aquest tipus de màscares”, explica Lagarón.
Aquestes màscares podran ser utilitzades per la població durant diversos dies. També estan pensades per a professionals sanitaris, personal de línies aèries i per a forces i cossos de seguretat de l'estat, i en aquest cas la recomanació és usar una al dia.
De moment es poden adquirir a través de Bioinicia S.L. (proveil@bioinicia.com), que és cotitular juntament amb el CSIC de la patent de la tecnologia, i de les seues xarxes de distribució que subministren a organismes publicos, farmàcies i supermercats.
Aquesta iniciativa no pretén competir a mitjà i llarg termini amb els fabricants de màscares ja existents sinó crear una xarxa de fabricants de qualitat als quals servir el filtre o les màquines industrials per a fer-lo. Aquesta tecnologia presenta bastants avantatges enfront de la tecnologia tradicional i a més és igual d'econòmica o més que aquesta.
S'estima que es fabriquen al voltant de 800.000 unitats al juliol, a l'agost i setembre fins a 4 milions per mes i a partir d'octubre 11 milions a la setmana.
“Pròximament, s'espera que diverses empreses espanyoles llancen al mercat unes màscares sanitàries i quirúrgiques llavables utilitzant aquest filtre. També estem a punt de tancar un acord de distribució amb una gran empresa que distribueix a Llatinoamèrica, el Canadà i els Estats Units, per a comercialitzar entre 2 i 4 milions de màscares durant els mesos de juliol i agost” aclareix José María Lagarón.
Aquest grup d'investigació també ha desenvolupat un model de filtre antimicrobià i un altre biodegradable, que arribaran al mercat al setembre. A partir de setembre, totes les màscares fetes amb el filtre de Bioincia S.L., denominat PROVEIL, seran per defecte antimicrobianes.