
El Consell d’Eivissa va organitzar ahir un taller professional de panificació amb farina de xeixa, típica de l'illa. En el seminari estava dirigit tant a estudiants com a professionals del ram i es va celebrar en l'IES Sa Serra de Sant Antoni.
Les investigadores del IATA, Cristina M. Rosell i María Ruiz, van mostrar als alumnes els resultats del projecte per a adequar les condicions del procés de panificació a les característiques del blat de xeixa molt en molí de pedra. Segons les conclusions d'aquest estudi, es poden obtindre pans saborosos amb la farina de xeixa.
L'estudi va ser finançat pel Consell i els seus resultats permeten fer propostes de millora del procés als professionals durant l'elaboració del pa. També servirà per a avaluar la possibilitat d'afegir altres cereals tradicionals com l'ordi o ordi negre, segons informa el Consell en una nota. El blat xeixa és una de les varietats tradicionals més apreciades antigament per a l'elaboració de pa a Eivissa. Segons els paràmetres moderns, la farina de xeixa no és fàcil de treballar per tindre poca força.
Es tracta d'un projecte que conjumina el treball de sent forns i el grau mitjà de pastisseria, entre els quals es trobaven com a públic.
L'objectiu de l'estudi consisteix a adequar les condicions del procés de panificació –pastat, fermentació, enfornat i formulació– a les característiques d'aquest blat tan especial, que sap diferent en funció de la farina i d'altres components que s'afigen, com a ordi o avena.
Així, els assistents –autònoms, cuiners i estudiants– van poder aprendre tot el necessari sobre el pa de xeixa.