Investigadores del IATA analitzen les tendències de cerques en internet i en les xarxes sobre COVID19 i realitzen una enquesta sobre els canvis en la compra d'aliments durant el confinament

  • Internet i les Xarxes Socials llancen una quantitat d'informació molt útil per als estudis de consumidor

  • Durant el confinament la majoria de la gent ha comprat més els aliments que els semblaven saludables i els que els semblaven que ajuden a millorar l'estat d'ànim

Internet i les xarxes socials han revolucionat el món de les comunicacions des de la seua aparició a tots els nivells, des del personal i social fins al professional de la ciutadania i actualment serveixen com una eina potencial per a l'anàlisi de les inquietuds i opinions de la societat. Des de l'inici de l'actual crisi sanitària a nivell mundial, en major o menor mesura, tothom s'ha informat sobre el COVID19 i s'ha vist obligat a canviar el ritme de vida, per això, amb aquesta mena d'investigació es pretén comprendre l'evolució de la informació buscada sobre COVID19 i quals han sigut els canvis en els hàbits de compra per a entendre millor quals són les necessitats de la ciutadania.

Investigadores de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), han realitzat un estudi sobre la cerca en Internet i en la plataforma YouTube durant els mesos de gener i abril de 2020, per a saber quins han sigut les tendències durant aquest temps. També s'ha avaluat el que la gent compartia en Twitter respecte a COVID19 i menjar durant els mesos de març i abril de 2020. A més, durant el confinament estricte s'ha realitzat una enquesta a consumidors per a conéixer els motius i canvis en la compra d'aliments.

“Amb aquest estudi s'ha pogut saber que en l'inici de la crisi sanitària es buscava informació sobre què és COVID19 i com la malaltia pot progressar i propagar-se. Després de la declaració oficial de pandèmia, van començar les cerques en relació a aliments i compres d'emmagatzematge” comenta Laura Laguna, investigadora del IATA. En Twitter (març i abril) també es mostra una evolució amb el temps, començant amb les preocupacions per comprar i emmagatzemar aliments fins a la sensació d'incertesa per la crisi que s'aveïna.

A més, durant la fase de confinament estricte a Espanya (del 30 de març al 14 d'abril) es van fer enquestes via en línia a 362 consumidors i es va poder saber que els motius pel que es compraven més alguns productes que uns altres eren la salut, com a verdures i pastes, i la millora de l'estat d'ànim, anous, formatge i xocolates. No obstant això, entre els productes que es van comprar menys s'aprecien el peix i marisc, perquè tenen una vida útil molt curta i també aquells que es perceben com a poc saludables o contribueixen a un baix estat d'ànim, com és el cas dels productes de brioixeria ensucrats o les postres.

“També hem vist que a pesar que la gent confie en la informació dels científics com a font fiable, quan busca continguts i vídeos en Internet, no som els més populars” aclareix Laura. Per tant, això alguna cosa que demostra que s'han de fer esforços per a dissenyar canals de comunicació d'informació més efectius, evitant que la població caiga en l'engany o la desinformació.

References:

The impact of COVID-19 lockdown on food priorities. Results from a preliminary study using social media and an online survey with Spanish consumers

L. Laguna, S. Fiszman, P. Puerta, C. Chaya, A. Tárrega

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950329320302974