Investigadors del CSIC busquen un detector ràpid de coronavirus per a superfícies de processament d'aliments

Un proyecto europeo desarrolla un dispositivo para superficies alimentarias que detecta el coronavirus en una hora
  • Es tracta d'un dispositiu d'anàlisi molecular que dona resultats en una hora i que es col·locarà en les instal·lacions de tractament d'aliments

  • El projecte serà desenvolupat per cinc institucions i empreses europees i compta amb 792.000 euros

Investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) participen en un projecte europeu per a dissenyar un mètode de detecció molecular ràpida del SARS-CoV-2, causant de Covid-19, en superfícies de processament d'aliments.

En aquest projecte s'identificaran models per a SARS-CoV-2 amb la finalitat de validar els procediments de neteja en la indústria alimentària i s'implementarà un sistema de diagnòstic ràpid per a la detecció de SARS-CoV-2 i altres virus en superfícies de contacte alimentari. Aquest dispositiu automatitzat es col·locarà directament en les instal·lacions de processament d'aliments, proporcionant resultats en menys d'una hora sense necessitat d'instrumentació complexa o personal especialitzat. Fins ara, els laboratoris d'anàlisis de mostra requereixen fins a set dies.

Aquesta tecnologia també serviria per a detectar altres virus emergents. El desenvolupament i la validació del dispositiu estaran en curs durant els pròxims mesos i els socis esperen que estiga llest per al mercat a la fi d'any.

“El dispositiu, BEAMitup, dissenyat per l'empresa SwissdeCode, consisteix en un sistema ràpid de detecció molecular “, explica la investigadora del CSIC Gloria Sánchez, de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA-CSIC), que lidera la participació espanyola en el projecte. “Aquest sistema ofereix l'avantatge que pot utilitzar-se in-situ i que els resultats s'obtenen de manera molt ràpida”.

El projecte, denominat COVID-19 BEAMitup, és finançat amb 792.000 euros pel Fons EIT Foods, una convocatòria de la UE de resposta ràpida a la Covid-19. Aquest projecte es durà a terme per l'agrupació de cinc empreses i institucions d'investigació europees: SwissDeCode (CH), Microbion (IT), IATA-CSIC (ÉS), Universitat d'Hèlsinki (FI) i Eurofins (FR).

Innovació alimentària a Europa

EIT Food és una iniciativa europea pionera d'innovació alimentària. Està formada per un consorci dels principals actors de la indústria, startups, centres d'investigació i universitats de tota Europa. És una de les huit Comunitats d'Innovació establides per l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme independent de la UE creat en 2008 per a impulsar la innovació i l'esperit empresarial a Europa.

L'objectiu d'EIT Food és col·laborar estretament amb els consumidors per a desenvolupar nous coneixements i productes i serveis basats en la tecnologia que, a la llarga, oferiran un estil de vida més saludable i sostenible per a tots els ciutadans europeus.