
Un estudi del grup d'Ecologia Microbiana, Nutrició i Salut del IATA-CSIC, liderat per Yolanda Sanz i en col·laboració amb el Centre d'Investigació Príncep Felip, i el *Departmento de Medicina Interna i Vascular de l'Amsterdam University Medical Centres ha comprovat que característiques com el sexe, l'edat i els patrons de microbiota intestinal de donants de femta fecal per a trasplantament, són determinants per a l'èxit en la transferència de microorganismes i la remissió de l'alteració de paràmetres bioquímics en sang en individus amb síndrome metabòlica.
El trasplantament de microbiota fecal (TMF) té una llarga trajectòria terapèutica en l'erradicació d'infeccions del tracte gastrointestinal causada pel bacteri Clostridioides difficile. Investigacions recents han demostrat que aquesta aproximació clínica també pot atenuar els símptomes en pacients amb síndrome de còlon irritable i malaltia inflamatòria intestinal entre altres malalties no transmissibles d'alta prevalença en la nostra població.
És la primera avaluació de microbiota de mostres fecals derivades de donants i dels seus receptors usant tecnologia de seqüenciació d'última generació.
Les mostres d'aquest assaig clínic van ser obtingudes en el marc del projecte europeu MyNewGut coordinat per la Prof. Yolanda Sanz (https://cordis.europa.eu/project/id/613979/), un projecte multidisciplinari finançat per la Comissió Europea entre l'any 2013 i 2018, que buscava solucions als trastorns metabòlics i mentals relacionats amb la dieta i l'estrés. Els resultats d'aquest projecte han demostrat la influència de la microbiota intestinal en el balanç energètic i en la funció cerebral.
Més informació: Species- and strain-level assessment using rrn long-amplicons suggests donor’s influence on gut microbial transference via fecal transplants in metabolic syndrome subjects. https://doi.org/10.1080/19490976.2022.2078621
Link Nota de Premsa: https://www.cipf.es/archives/36602